Zoom

Geleceğin meslekleri!

5. Moleküler biyoloji ve genetik

Nedir? Moleküler biyoloji ve genetik programının amacı, genetik ve biyoteknoloji alanında eğitim ve araştırma yapmak, uluslararası düzeyde bilim adamı yetiştirmek. Yani bu bölümü bitirdiğinde bir bilim adamının sahip olduğu yeteneklerin çoğuna sahip olabilirsin!

Gereken nitelikler: Moleküler biyoloji ve genetik programında biyoloji, kimya, matematik ve bilgisayardan başka elektrik ve manyetizma, mikrobiyoloji, fizyoloji, gen molekülerbiyolojisi gen mühendisliği uygulamaları gibi dersler okutuluyor. Araştırmayı seviyorsan ve başarılı olabileceğine inanıyorsan bu bölümü kaçırmamalısın.

Çalışma alanları: Moleküler biyologlar üniversitelerin fen, tıp, ziraat, eczacılık ve veterinerlik fakültelerinde akademisyen olabiliyorlar, ayrıca TÜBİTAK gibi resmi kurumlarda ve ilaç endüstrisinde araştırmacı, çeşitli sağlık kuruluşlarının laboratuarlarında yönetici olarak görev alabiliyorlar.

Eğitimini veren üniversiteler: İstanbul Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Boğaziçi Üniversitesi, İTÜ ve Haliç Üniversitesi.

6. Gıda mühendisliği 

Nedir? Gıda mühendisliği bölümü, gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi ve gıda kaynaklarının nitelik ve nicelik olarak korunması, artıklarından yeni besin oluşturulması, hammaddelerden çok yönlü yararlanılması ve böylece sağlıklı gıda çeşitlerinin arttırılması konusunda araştırma ve eğitim yapıyor.

Gereken nitelikler: Matematik, biyoloji, fizik, kimya ve ekonomi ile ilgili olman gerekiyor. Ayrıca, gıda mühendisliği temelde disiplinler arası bir yapı gösterdiğinden bu bölümü tercih eden kişilerin okumayı seven, araştırmaya yönelik çalışmalar yapabilecek, sürekli çalışmayı göze alabilecek ve yenilikleri izleyebilecek bir yapıda olmaları ve olumlu insan ilişkileri kurabilmeleri bekleniyor. Ne dersin, sence bunu başarabilir misin?

Çalışma alanları: Gıda mühendisliği bölümü mezunları, Tarım, Orman ve Köy işleri, Sağlık, Maliye ve Gümrük; Sanayi ve Ticaret Bakanlıklarında, belediyelerde ve özel sektörde proje mühendisi, işletme mühendisi, yatırım uzmanı, danışman veya kalite kontrol uzmanı olarak görev alabiliyorlar. Bunun dışında eğer istersen özel sektörlerin et, süt vb. konularda uzmanlaşmış gıda bölümlerinde de çalışabilirsin.

Eğitimini veren üniversiteler: Mersin Üniversitesi, İTÜ, ODTÜ ve Ege Üniversitesi.

7. Kontrol mühendisliği

Nedir? Kontrol Mühendisliği, elektrik, elektronik, mekanik ve bilgisayar tabanlı tüm endüstriyel üretim sistemlerinin amaçlanan ve planlanan biçimde çalışmasını sağlayan bilgi ve teknolojileri üreten ve uygulayan bir mühendislik dalı. Kontrol Mühendisliği Programı, otomatik kontrol teorisi ve uygulamaları, endüstriyel otomasyon, ölçme ve entrümantasyon, robotik, bilgisayar tabanlı endüstriyel bilişim sistemlerinin tasarımı ve uygulamaları konularında eğitim veriyor ve araştırma yapıyor. Sakın bu terimleri görüp vazgeçme, çünkü bu bölüm teknik yönü ağır basan bir bölüm olduğu için haliyle isimler de böyle karışık oluyor:)

Gereken nitelikler: Bu meslekte başarılı olabilmek için, matematik ve fiziğe dayalı derslere çok iyi hakim olman gerekiyor. Ayrıca algılama, mekanik ilişkileri görebilme gücün fazlaca olmalı. El ve parmak becerisine sahip, ince ayrıntıları algılayabilmen biri olman da cabası:)Çok dikkatli olmalı, alet ve makinelerle uğraşmaktan sıkılmamalısın.

Çalışma alanları: Kontrol mühendisi olduğunda, kontrol sistemleri tasarlayan ve üreten endüstriyel otomasyon sektöründe araştırma, tasarım ve üretim mühendisi olarak veya çeşitli fabrikalarda bakım, onarım ve endüstriyel işletme hizmetlerinde çalışabilirsin. Çünkü bu bölüm düşündüğünden de oldukça fazla ilgi görüyor ve çalışma alanlarını gün geçtikçe daha da artırıyor.

Eğitimini veren bazı üniversiteler: İTÜ, ODTÜ, Doğuş Üniversitesi, Haliç Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi.

8. Çevre Mühendisliği

Nedir? Son yıllarda dünyanın en büyük sorunlarından biri olan çevre kirliliği problemi, senin gibi duyarlı kişilerin gelip onu çözmesini bekliyor. Çevre mühendisi olursan, hava, su, toprak gibi doğal kaynakların en iyi biçimde kullanılması, bunların kirlenmesine neden olan etkenlerin kaynaklarında kontrolü ve yok edilmesi, kirlenmenin yol açtığı estetik ve ekonomik kayıpların önlenerek insan sağlığına ve refahına uygun çevre koşullarının yaratılması konularında eğitim ve araştırma yapabilir ve insanları bu konularda bilinçlendirme çalışmalarına girebilirsin.

Gereken nitelikler
: Çevre mühendisliğine girmek isteyenlerin yaratıcı, araştırmacı, azimli, akademik yeteneğe sahip; matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi fen dersleri yanında; ekonomi, sosyoloji gibi sosyal alanlara da ilgi duyan; daha iyi ve sağlıklı bir çevre yaratabilmek için mücadele verecek kişiler olması gerekiyor. Kısacası yaşadığın dünyayı ve çevreyi sevmeli, ona sahip çıkmalısın!

Çalışma alanları: Çevre mühendisliği, çağımızın sorunu olan çevre kirlenmesini önlemeyi hedef aldığı ve doğrudan insan sağlığını ve refahını korumayı amaçladığı için, önümüzdeki yıllarda daha da önem kazanacak.
Planlamacı olarak Bayındırlık ve İskân, Kültür, Ulaştırma, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ, İller Bankası, belediyeler, Tarım, Orman ve Köy İşleri Bakanlıkları gibi kamu kuruluşlarında görev alabilirsin. İstersen özel sektörlerde de mesleğini sürdürebilirsin.

Eğitimini veren üniversiteler: İTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Balıkesir Üniversitesi, Fatih Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi ve Pamukkale Üniversitesi.

 

Girne Amerikan Üniversitesi Pazarlama Müdürü Erhan Vechi diyor ki!
“Meslek seçimine karar vermeden önce kendini iyice test etmelisin. Yoksa ileride pişman olabilirsin. Teknik konularla uğraşmayı seviyorsan mutlaka mühendislik bölümlerinden birini tercih etmelisin. Çünkü geleceğin en çok rağbet gören ve eleman ihtiyacı olan meslekler bunlar. Bunun dışında yabancı dil ve bilgisayar öğrenmeyi ihmal etmemelisin. Çünkü daha şimdiden bunları önemsemeyen kişilere iş kapısı kapanmış durumda!”
ÖSS’ye girdikten sonra puanların geldiğinde istediğin bölüme bir daha göz at ve kararını iyice düşündükten sonra ver! Tüm bu ilgi gören mesleklerin dışında kendi istediğin bölümleri de ÖSS tercih kitapçığından oku ve gerekirse büyüklerine ve rehber öğretmenlerine danış.

 

Yorum Yapın