Zoom

Geleceğin meslekleri!

Çok ilgi gören ve iş potansiyeli fazla olan meslekleri mercek altına aldık! Sen de bu gözde mesleklerin içeriğini, bize neler sağladığını ve hangi okullarda eğitimini alabileceğini öğrenmek ister misin?

 

1. Bilgisayar programcılığı

Nedir? Bilgisayar programcılığı, iş hayatının ve toplumsal yaşamın bir parçası. Bilgi toplama ve bu bilgileri işleme ile ilgili konuları kapsıyor. Bunun dışında çeşitli problemlerin bilgisayarda çözümlenmesi için eğitim veriyor. Aslına bakarsan hepimizin artık bunları bilmesi gerekiyor:)

Gereken nitelikler: Bu alanda öğrenim görmek istiyorsan, kendini matematik ve mantık konularında iyi yetiştirmelisin. Çünkü iyi bir programcı olabilmek için üzerinde çalışılan konuyu kavrayabilme ve bunu en ince ayrıntısına kadar bilgisayar diline dökebilme yeteneğine sahip olmak çok önemli.

Çalışma alanları: Bilgisayar artık hepimizin hayatında ve her alanda! Bu yüzden iş bulma imkanın çok fazla. Farklı farklı sektörlerde hizmet veren büyük şirketlerin bilgi işlem bölümlerinde kolaylıkla iş bulabileceğin gibi, tamamen teknoloji odaklı firmalarda da çalışabilirsin.

Eğitimini veren üniversiteler: İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Sakarya Üniversitesi, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Antalya Akdeniz Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Diyarbakır Dicle Üniversitesi, İzmir Ege Üniversitesi, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi bu eğitimi veren üniversitelerden.

2. Bilgisayar mühendisliği 

Nedir? Bilgisayar mühendisliği demek, bilgisayarın her şeyi demek! Bilgisayar sistemlerinin yapısı, tasarımı, geliştirilmesi ve bu sistemlerin kullanımlarını içeren bir mühendislik dalı demek! Yani bilgisayar programcılığında olduğu gibi bilgi işlem bölümünde çalışmakla yetinmemek de demek! Bilgisayarla ilgili aklına gelebilecek alanların tümünde eğitim vererek senin iyi bir bilgisayar kurdu olmanı sağlayacak:)

Gereken nitelikler: Bilgisayar mühendisliği programına girmek istersen normalin üstünde bir genel akademik yeteneğe, üstün bir sayısal düşünme gücüne ve sağlam bir mantığa sahip, dikkatli, sabırlı ve yaratıcı bir kişi olman gerekiyor. Bunun dışında, bilgisayara ve yeni teknolojilere karşı ilgi duymak, karmaşık problemlerle uğraşmaktan zevk almak, yeni ortamlara, değişime ve sıkı çalışma temposuna ayak uydurmak lazım. Eğer bu bölüme girmekte kararlıysan, tüm bunları iyice düşünmelisin!

Çalışma alanları: Bilgisayar mühendisliği de aynı bilgisayar programcılığındaki gibi çok rağbet gören bir meslek. Fakat bu bölümden mezun olduğunda çalışma alanın biraz daha geniş olabilir. Öyle ki, yönetim, eğitim, endüstri, ticaret ve hizmet alanlarında faaliyet gösteren çeşitli kamu kuruluşları ile özel kuruluşlarda, bankalarda, üniversitelerde, bilgisayar donanım ve yazılımı üreten ve pazarlayan firmalarda rahatlıkla iş bulabilirsin.

Eğitimini veren üniversiteler: Yıldız Teknik Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Ankara Çankaya Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Konya Selçuk Üniversitesi.

3. Biyokimya 

Nedir? 
Biyokimya programının amacı, biyolojik bilimler, sağlık bilimleri, beslenme ve çevre olayları ile ilgili konularda araştırma ve eğitim yapmak. Dolayısıyla sende bu bölümde okuduğunda biyolojik terimleri öğrenecek, sürekli araştırma yapacak, beslenme konularında bilgini artıracaksın.

Gereken nitelikler: Biyokimya alanında çalışmak istersen biyoloji ve kimya konularına ilgili ve bu alanlarda başarılı, bilimsel çalışmalara istekli, meraklı, görme sorunu olmayan biri olman gerekiyor. Çünkü bu işin eğitimi sabır ve beceri istiyor. Bunun dışında hem sözel hem de matematiksel zekana güveniyor olmalısın.

Çalışma alanları: Biyokimya programını bitirdiğinde “Biyokimyager” veya “Biyoteknoloji Ağırlıklı Biyokimyager” unvanlarından birini alacaksın. Biyokimyager olduğunda, biyokimya analiz bilimlerinde ve laboratuarlarında sağlıkla ilgili testleri yapacak, yeni test yöntemleri geliştirecek, gıda ve ilaç sektöründe kalite kontrol işlerini yapacaksın. Ayrıca projelerin yürütülmesinde görev de alacaksın.

Eğitimini veren üniversiteler: Ege Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Mersin Üniversitesi.

4. Genetik ve biyomühendislik

Nedir? Genetik, genlerimizi ve onların fonksiyonlarını ya da bozukluklarını inceleyen bir bilim dalı. Biyomühendislik, temel genetik bilimi ile mühendislik formasyonunu ve eğitimini içeren ve öğrencilere üstün yetenekler kazandırmayı hedefleyen bir bölüm.

Gereken nitelikler: Çok fazla dikkat isteyen bu işi yapmadan önce okul aşamasını da düşünmek gerekiyor. Çünkü bu kadar özen gerektiren bir mesleğin dersleri de çok hafif olmuyor haliyle. Bu işte çalışacaksan senden istenen nitelikler; dikkatli, sabırlı, becerili ve araştırmacı olman.

Çalışma alanları: Biyoloji bilimleri ve biyoteknolojinin çeşitli alanlarında faaliyet gösteren sanayi-kimya, ilaç, gıda gibi kuruluşlarda ve tarım sektöründe araştırmacı ve yönetici olarak çalışabilirsin. Ayrıca laboratuarlarda yaptığın çalışmaları sanayi sektörüne aktarma görevini de üstlenebilirsin.
Eğitimini veren üniversiteler: Yeditepe Üniversitesi, Fatih Üniversitesi.

 

 

İlgini Çekebilir:
alt
Birbirinden güzel 11 duvar kağıdı…

 

 

Yazının devamı bir sonraki sayfada…

Yorum Yapın