Glamping özellikle Covid-19 pandemisi ile birlikte tatilciler arasında popüler hale gelmiş bir seyahat deneyimidir. Alışılagelmiş kamp deneyimini farklı bir boyuta taşıyarak son dönemlerin tatil trendleri arasına adını yazdırmış olan glamping İngilizce kökenli bir kelimedir. Her ne kadar bir anlam ifade etmiyor gibi gözükse de bu kelimenin kökleri 20. yüzyılın başlarına kadar uzanmakta.
20. yüzyılın başlarında Afrika’ya sık sık seyahat eden gezginlerin deneyimlerini ifade eden “glamourous” ve “camping” sözcüklerinin birleştirilmesiyle türetilen bu yeni sözcükle anlatmayı tercih etmiş. Gezginlerin bu şekilde bir ifadeyi tercih etmelerinin sebebi ise seyahatleri esnasında konakladıkları büyük çadırların konforlu koltuklar, lüks yataklar ve halılarla döşenmiş olmasıymış. Etimolojik köklerini incelediğimizde karşımıza çıkan bu sözcüklerden de yola çıkacak olursak “glamping” teriminin geleneksel kamp deneyimini lüks ve cazip hale getiren yeni bir trend olduğunu anlayabiliriz.
Glamping Neden Bu Kadar Popüler?
Glamping özellikle doğanın zorlu koşullarıyla yüzleşmek zorunda olmadan huzur verici bir kamp deneyimi yaşamak isteyen insanlar tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Bu yeni tatil trendi insanlara doğa ananın kucağındaki huzurlu ve keyifli bir kamp deneyimini konfordan ödün vermeden yaşayabilme olanağı sunuyor.
Glamping’in bu kadar popüler hale gelmesinin temel nedeni ise hepimizin hayatını etkilediği gibi tüm dünyayı kasıp kavuran Covid-19 pandemisi. Pandemi bildiğiniz gibi 2019’un sonlarına doğru patlak verdi ve ilk günlerinden beri hem sosyal hem de ekonomik yaşantıyı derinden etkiledi. Glamping de son yıllardaki popülerliğini pandeminin hem sosyal hem de ekonomik yaşantı üzerindeki etkilerinden beslenerek elde etti. Pandemi ile birlikte büyük kitlelerin hayatına giren sosyal mesafe, sağlıklı yaşam ve doğa ile bütünleşme gibi olgular glamping’in son dönemlerdeki popülerliğinin nereden geldiğini açıklamaya yetiyor.
Glamping ve Kamp Arasındaki Farklar
Tatilciler arasındaki popülerliğini son yıllarda oldukça artıran glamping konsepti çoğu tesiste günümüzün eğlence anlayışına göre revize edilerek sunuluyor. Bu konsept artık pek çok yerde karavan, bungalov ve çadır gibi konaklama anlayışlarıyla harmanlanarak sunulmakta. Şık restoranlara sahip modern glamping tesisleri kamp sever glampingcilere çok sayıda outdoor aktivitelerinin yanı sıra otantik masaj terapileri ve SPA olanakları da sunuyor. Peki seyahatlerin yeni normali haline gelen glamping ile kamp arasındaki farklılıklar neler?
Her ne kadar benzerlik gösterseler de glamping ve kamp terimlerinin ifade ettikleri anlamın bir noktada birbirinden ayrıştığını baştan söyleyelim. Öncelikle kamp yapacak olan birisinin kamp çadırını, uyku tulumunu, şişme yatağını, masasını, sandalyesini, ocağını ve diğer kamp malzemelerini mutlaka yanında götürmesi gerekir. Glamping ve kamp arasındaki farklılık da tam olarak bu noktada kendisini gösterir. Glamping yapmaya giden gezginlerin bu tür araç ve gereçleri yanlarına almaları gerekmez. Bunlara ek olarak doğanın kalbinde gösterişli ve konforlu bir konaklama deneyimi sunan glamping alanlarında yataklardan oturma alanlarına banyolardan yemek tesislerine kadar pek çok olanak da bulunur. Glamping yapmaya gidiyorsanız basit bir çadırda kalmak yerine lüks bir karavanda veya bungalov evlerde bile konaklayabilirsiniz. Kısacası glampinge gidiyorsanız zorunlu olarak yanınıza almanız gereken tek şey günlük eşyalarınızdır diyebiliriz. Diğer her şey ise tamamen sizin tercihinize kalmış.
Türkiye’deki En İyi Glamping Alanları
Her mevsimin doyasıya yaşandığı, üç tarafı denizlerle dört bir yanı ise doğal güzelliklerle çevrili olan ülkemiz glamping türü tatil deneyimleri için de oldukça elverişli bir coğrafyada bulunuyor. İşte Türkiye’deki doğa deneyiminizde sizlere ev sahipliği yapabilecek en iyi glamping alanlarından bazıları:
Ege’deki Cennet: Boncuk Koyu
Boncuk Koyu Muğla’ya bağlı Gökova ilçesinde yer alıyor. Türkiye’nin az bilinen doğal güzelliklerinden olan koy ziyaret eden gezginler tarafından “Muğla’nın Saklı Cenneti” olarak da ifade ediliyor. Sessiz ve huzurlu ortamı, el değmemiş doğası ve masmavi deniziyle ziyaret eden gezginleri büyüleyen Boncuk Koyu Akyaka’ya da oldukça yakın bir konumda yer alıyor.
Boncuk Koyu ekolojik bakımdan da son derece özel bir öneme sahip. Koy kum köpekbalığı adı verilen canlı türünün ülkemizde yaşayabildiği tek yer. Fakat Boncuk Koyu’nu ziyaret etmeyi düşünüyorsanız bu sizi endişelendirmesin. Çünkü bu canlılar diğer köpekbalıkları gibi saldırgan bir tür değil. Zaten bölgeyi ziyaret ettiğinizde birçok dalgıcın ve su altı fotoğrafçısının koyda rahat rahat çalıştığını kendi gözlerinizle görecekseniz.
Gelelim bu Saklı Cennet’in glampingciler için önemine. Koy ülkemizde glamping deneyiminin tam anlamıyla yaşanabileceği ender yerlerden olan Bonjuk Bay Glamping Alanı’na ev sahipliği yapıyor. Bonjuk Bay Glamping Alanı misafirlerini özel bir talep formu ve referansla kabul ediyor. Dış dünyadan tamamen izole olmuş bir ortamda doğa ile iç içe vakit geçirmek isteyenler için biçilmiş kaftan olan Bonjuk Bay Glamping Alanı’nda safari çadırlarından bungalov evlere kadar pek çok konaklama seçeneği bulunuyor. Farklı kültürlere özgü yoga ve meditasyon etkinliklerinin de düzenlendiği alanda konuklara taze ve tamamen organik ürünlerle hazırlanan yemekler sunuluyor.
Faralya
Uzunyurt adıyla da bilinen Faralya denizden 500 metre yüksekte bulunan rüya gibi bir atmosfere sahip güzide köylerimizden birisi. Ölüdeniz’e 10 kilometrelik bir mesafede bulunan bu köy Muğla’ya bağlı Fethiye ilçesinde yer alıyor. Yüzü Akdeniz’in engin sularına bakan Faralya Köyü sırtını da Baba Dağı’na yaslamış bir şekilde gezgin ziyaretçilerini ağırlıyor. Her bir köşesinde bir başka panoramik manzara ile karşılaşacağınız Faralya adeta nefesinizi kesecek doğal güzelliklere ev sahipliği yapan bir yer. Peki bu rüya gibi köyde glamping nerede yapılıyor?
Faralya’da glamping yapabileceğiniz tek yer Perdue adıyla bilinen glamping alanı. Bu alan her sene yüzlerce doğa tutkununu ağırlamakta. Son derece konforlu bir glamping deneyimi sunan Perdue’de büyüleyici gün batımı eşliğinde akşam yemeği yiyebilir veya diğer gezginlerle bölgeyi keşfe çıkabilirsiniz. Doğanın kucağındaki bu konforlu tesiste aynı zamanda Akdeniz mutfağına özgü gurme lezzetlerin hazırlandığı ve servis edildiği bir restoran da hizmet veriyor. Pedue’nin balayı çiftleri tarafından da sıklıkla tercih edildiğini belirtmekte fayda var. Yani eşinizle romantik bir balayına çıkmayı planlıyorsanız Perdue’yi gönül rahatlığıyla planlarınıza dahil edebilirsiniz.
Mona Camp Sığacık
Sığacık’ta bulunan Mona Camp modern glamping anlayışına bir miktar butiklik katan bir işletme. 10 dönümlük bir arazide zeytin ve mandalina ağaçlarıyla çevrili bir ortamda hizmet veren tesis Teos Antik Kenti’ne de oldukça yakın. Mona Camp gezgin ziyaretçilerine çadır ve karavan olmak üzere iki tip konaklama seçeneği sunuyor. Kamp alanında son derece lezzetli yöresel yemeklerin hazırlandığı bir restoran bulunuyor. Buna rağmen tesiste “mangalsız kamp olmaz” diyen ziyaretçiler de düşünülmüş ve onların da bu zevkten ayrı kalmamaları için özel mangal alanları hazırlanmış.
Seferihisar merkeze sadece 7 dakikalık yürüme mesafesinde konumlanan Mona Camp Akarca Plajına 3, Kaleiçi’ne ise 4 kilometre mesafede yer alıyor. Mona Camp Glamping Alanı’nda 1 adet Tiny House, 3 adet glamping çadırı ve 6 adet özel tasarım karavan bulunuyor. Konukların konforlu bir doğa deneyimi yaşayabilmesi için otel odası konseptinde dizayn edilen tüm konaklama birimlerinde özel bir banyo da mevcut.
Club Amazon Marmaris
35 senelik köklü bir geçmişe sahip olan Club Amazon ülkemizde kamp denildiği zaman akla gelen ilk isimlerden birisi. Club Amazon şehir yaşantısından bunalmış olan insanların kaçamak tatillerle ara ara uğradığı emekli olanların ise temelli yerleşmeyi düşlediği, doğal güzellikleriyle dillere destan bir kaçış noktası olan Bördübert’te yer alıyor. Club Amazon konforlu bir kamp yaşantısı arzu eden gezginlere bungalov evlerden karavanlara çingene arabasından taş evlere kadar farklı konaklama alternatifleri sunuyor.
Doğasıyla hem huzur verici hem de merak uyandırıcı bu efsanevi glamping alanında pek çok aktivite imkanı da bulunuyor. Dileyen gezginler gruplar halinde Bördübert’in doğasını keşfe çıkabiliyor dileyenler ise tesisten kiraladıkları kanolarla Ege’nin engin sularına açılabiliyor. Çam ormanlarıyla çevrili Club Amazon denize sadece 500 metre mesafede yer alıyor. Misafirlerine orman içinde havuz keyfi sunan tesiste sabahları organik ürünlerle hazırlanmış bir köy kahvaltısı ile güne merhaba diyorsunuz. Günün diğer öğünlerinde ise size evinizde hissettirecek yöresel ev yemeklerinin tadını çıkarabilirsiniz.
İğneada
İğneada mavi ve yeşilin her tonunu bir arada bulabileceğiniz bir coğrafya olan Trakya’nın Longoz Ormanları Milli Parkı’na ev sahipliği yapan ilçesi. Burası Türkiye’nin en şahsına münhasır lokasyonlarından birisi. Bulgaristan sınırına da oldukça yakın bir konumda yer alan bu bölge tam anlamıyla benzersiz bir bitki örtüsüne ve büyüleyici bir atmosfere sahip. Bölge Longoz Ormanları’nın yanı sıra doğal yaşamı, denizi ve gölleriyle de ilham verici seyahat noktalarından birisi.
Türkiye’nin batı ucundaki bu eşsiz coğrafyada hizmet veren glamping alanının adı ise Longosphere. Longosphere tahmin edeceğiniz gibi adını Longoz Ormanları’ndan almış. Doğa tutkunu gezginlere bu yeryüzü cennetinde konaklama imkanı sunan Longosphere ziyaretçilerini kaplumbağa ve sincap türü çadırlarda ağırlıyor. Karanlık gecelerde zihninizi ilham verici panoramik görüntülerle aydınlatacak bu çadırlarda dilerseniz yıldızları seyrederek de uykuya dalabilirsiniz. Longosphere içerisinde göller bulunan yemyeşil ormanı ve muhteşem sahiliyle şehir hayatından bunalanlara ve ilham peşinde koşan gezginlere adeta bir sığınak vadediyor.
Çıralı
Görkemli doğasıyla büyüleyen Çıralı Kemer’de bulunan tarihi Olympos Antik Kenti’ne de oldukça yakın bir konumda yer alıyor. El değmemiş doğası ve tertemiz deniziyle dillere destan bir koy olan Çıralı sakinlikten hoşlanan gezginlere doğa ile iç içe huzur dolu bir ortam sunuyor. Ekolojik glampingten hoşlanan gezginler için oldukça elverişli bir ortam olan Çıralı’da hizmet veren tek glamping alanı ise Campo Portakal.
Campo Portakal heybetli dağlarla çevrili portakal ağaçlarının ortasında yer alan bir glamping alanı. Eşsiz bir tatil deneyimi peşindeyseniz lüks bir camping imkanı sunan Campo Portakal’da kendinizi şımartabilirsiniz. Kalabalıktan uzaktaki bu sığınağınız size görkemli dağ manzarasına sahip bir doğayla çevrelenmiş pastoral bir ortam sunuyor. Sessiz bir konumda bulunan bu alandaki konaklama birimleri yeni ve modern tesislerle tam donanımlı bir mutfağa da sahip.
Bu bir reklamdır.
Yorum Yapın